Je creativiteit op gang brengen lijkt soms moeilijk, maar dat is het niet. Natuurlijk, als je geforceerd op ingevingen zit te wachten  duurt het allemaal erg lang. Maar onderneem je één van onderstaande activiteiten, dan kunnen de briljante ideeën zomaar komen binnenvallen! Eenvoudiger kan het niet.

1. Bezoek een museum

Ik ben laatst naar De Pont geweest, een museum voor hedendaagse kunst in Tilburg. Na anderhalf uur liep ik de deur weer uit met snoepzak voor thuis. Gevuld met heerlijke ideeën die ofwel gelijk toepasbaar waren of me doen dromen over de toekomst. Smullen maar.

2. Ga een stuk lopen. Hardlopen

Ik ben geen gedisciplineerd hardloper. Sterker nog, ik praat mezelf er vooral onderuit. En toch moet ik toegeven: als ik ga, lijkt het wel alsof mijn hoofd tijdens het rennen ruimte maakt. Nutteloze gedachten verwerk ik snel en in mijn hoofd maak ik plaats voor nieuwe, creatieve ideeën.

3. Verander van werkplek. Of verander je werkplek

Ga eens ergens anders werken. Kies een andere omgeving, met nieuwe mensen om je heen. Onbewust of bewust ontdek je nieuwe dingen die je gebruikt in je werk om het beter te maken. Tuurlijk, een vaste uitvalsbasis is fijn. Maar regelmatig een uitstapje maken doet je creativiteit goed. Wil je jouw vaste stek veranderen? Hang dan eens wat nieuwe illustraties op en omring je met quotes ideeën en verhalen die jou inspireren.

4. Ga iets maken. Gewoon, met je handen

Ik heb altijd wat ‘projectjes’ lopen. Placemats maken, een lamp creëren, een afbeelding zeefdrukken. Wanneer ik met mijn handen bezig ben om iets tastbaars te maken, kom ik tot rust. Alsof alle gedachten die je afleiden van dat waar je mee bezig bent van je afvallen en je alleen nog maar bezig bent met wat je in je handen hebt. Naderhand ben ik blij met het resultaat en is mijn hoofd weer fris.

5. Gebruik hulpmiddelen. Je creatieve speeltjes.

Ja, we hebben het nog steeds over creativiteit. Heb je bij bovenstaande ideeën toch niet echt het gevoel dat ze zoden aan de dijk zetten? Probeer dan je creativiteit directer op te wekken met alle hulpmiddelen die daar speciaal voor gemaakt zijn. Gebruik werkvormen, lees boeken of doe oefeningen om tot inspiratie te komen die je direct in je doel vooruit helpen.

Keep calm, maar onderneem actie: de creativiteit komt!

Het klinkt allemaal niet effectief, het klinkt vooral heerlijk ontspannen. Maar de beste ideeën komen op momenten dat je je ontspant of afgeleid bent. Wanneer je slaapt, op het toilet zit, net die boswandeling aan het maken bent of, zoals mij gebeurt, als ik onder de douche sta. Of op het moment dat ik iets van hierboven onderneem.
Liever een boek dan een biertje arrow-right

arrow-left Ondernemen: wat als je uitgehold bent (lees: uitgerend)?