Ontelbaar veel keuzes maken we. Wat we vanavond eten, hoe we ons haar doen en waar we naartoe gaan dit weekend. Maar ook kiezen we de school voor onze kinderen, zoeken de juiste zorgverzekering en besluiten een huis te kopen. Aanbod is er in overvloed. Hoe kiezen we daaruit? Of het nu gaat om kleine of grote keuzes, we vragen ons altijd af of we wel de juiste maken.

Bestaat de verkeerde keuze wel?

Ik geef toe, ik vind beslissingen maken lastig. Soms beland ik in een ware crisis. Op zoek naar een cadeautje voor een vriendin, ben ik zo een uur kwijt aan twijfelen. Koop ik die ene leuke theepot of ga ik toch voor die tijdschriftenbon? Niet voor niets ben ik fan geworden van het boek Whatever you think, think the opposite (Paul Arden). In deze bundel beschrijft hij op originele wijze een aantal slecht gemaakte beslissingen die een verrassend goede uitkomst kennen. Heerlijk zijn ze. Ze sterken mijn clichématige gedachte dat een slechte beslissing altijd nog beter is dan geen beslissing.

Ik citeer een tussenstukje: Trapped. It’s not because you are making the wrong decisions, it’s because you are making the right ones. We try to make sensible decisions based on the facts in front of us. The problem with making sensible decisions is that so is everyone else.

Zomaar een beslissing, puur omdat hij anders is

Wat een slechte beslissing lijkt kan weleens bijzonder goed uitpakken, juist omdat hij zo anders is. Neem George Eastman. Hij besloot zijn bedrijf een naam te geven die totaal betekenisloos was, iets wat heel ongewoon was in zijn tijd. Hij koos deze omdat hij kort was en onmogelijk om fout uit te spreken. De naam? Kodak.

Genoeg gezegd. Dit boek staat vol met korte, bijzondere verhalen. Allemaal geboren in het maken van foute, of nou ja, ongewone beslissingen. Lees het.




Brieven die je raken: Letters of note arrow-right

arrow-left Taal en het omgekeerde leesteken