Als je denkt dat schrijvers nooit type- of spelfouten maken, dan help ik je bij deze uit die droom. Als ik aan het werk ga, dan bekladder ik mijn witte vel of vers geopende document met alle letters, woorden en zinnen die in me opkomen. Ik zet deze in een logische volgorde en ga er opnieuw mee spelen. Totdat mijn creatieve brein het werk (voorlopig) heeft gedaan en een eerste versie staat. Pas dan is er ruimte voor dat vieze woord: controle.

Pas na de creativiteit komt de controle

Zo kan het goed zijn dat ik in dat proces ‘zij’ schrijf, terwijl ik ‘zei van zeggen’ bedoel cheap tadalafil. Of dat ik maatregelingen type, een contaminatie van de woorden maatregel en regeling die me blijft achtervolgen. En subtieler wordt te allen tijde dan wel eens ten alle tijde. Tijdens die eerste versies is dit allemaal geen probleem. Je brein moet dan, zo heb ik inmiddels geleerd, vooral de ideeën laten stromen. Pas als je die eerste versie af hebt, is het tijd voor een scherpe controle. Dan let je op interpunctie, lengte van zinnen en het juiste gebruik van (spreek)woorden. En natuurlijk: op type- en spelfouten.

Beter in één keer goed

Die controle zal altijd nodig zijn, maar ik merk dat ik mezelf wel kan trainen in ‘in één keer goed’. Hoe automatischer ik de woorden meteen correct schrijf, hoe sneller die controle achteraf gaat. Dat scheelt me tijd en frustratie, want nakijken is niet bepaald leuk. Oefenen met taal is dat wel, zeker als ik dit al spelenderwijs kan doen. Toen ik getipt werd over de dagelijkse speltest van beterspellen.nl heb ik me dan ook direct ingeschreven. Nu krijg ik iedere dag vier zinnen in mijn mailbox die ik met één van de daaronder genoemde antwoorden vervolmaak. Ik kies de vier antwoorden waarvan ik denk dat ze goed zijn en krijg gelijk mijn score te zien. Regelmatig roep ik ‘Yes, die heb ik goed!’ of zwijg ik terwijl ik mijn teleurstelling van een verkeerd antwoord verwerk.

Speelse vergroting van je woordenschat

Beter spellen is voor mij niet alleen een toegankelijke manier om correcter te leren schrijven, maar vergroot ook mijn woordenschat. Regelmatig kom ik een woord tegen dat ik niet ken. Of herinnert de dagelijkse test mij aan synoniemen waarvan ik het jammer vind dat ik ze nooit gebruik. In een test die maar één minuut van mijn ochtend in beslag neemt, help ik mezelf dus op twee manieren te verbeteren in mijn vak. Ja inderdaad, dat is nog eens gemakkelijk ontwikkelen.
Nieuwe woorden: over zoutauto’s en pensioenflats arrow-right

arrow-left Brieven die je raken: Letters of note