Soms loop ik hard, maar ik ben niet al te gedisciplineerd als het om sport gaat. Komt het op schrijven aan, dan vind ik hollen helemaal niet moeilijk. Lekker doorwerken voor klanten, dat kan mijn conditie makkelijker aan tadalafil cost. Maar wat als ik uitgehold ben, wat dan?

Ondernemen: het is hollen of..

Stilstaan, precies ja. Heb je net een week steeds tot in de avonduren zitten werken, is je agenda daarna ineens opvallend rustig. Angstaanjagend leeg zelfs, die bewoording weerspiegelt mijn ervaring beter. In gesprek met andere ondernemers kom ik erachter dat dit geen opvallende ervaring is. ‘Dat hoort er nu eenmaal bij.’

Het werk: nooit in balans

Natuurlijk kan ik maximaal twee afspraken met nieuwe klanten of partners per week plannen. Ook kan ik maximaal vijf uur schrijven per dag in de agenda zetten en zorgen dat ik het werk over verschillende dagen verspreid. Maar ik kan gewoonweg niet voorkomen dat het werk soms als hagel uit de hemel valt en op andere momenten nergens te bekennen is. En dat is voor mij als jonge ondernemer, flink wennen.

Rust in onrust en onrust in rust. Huh?

Je hebt het druk en komt in tijdnood. Je werkt tot laat door om alles toch voor je klanten voor elkaar te krijgen. Onrustig? Ja, misschien, maar het geeft ook kalmte. Ik voel dat mensen me nodig hebben, heb genoeg om handen en weet dat mijn bankrekening binnenkort bescheiden bloost. Maar wat dan als de agenda leeg is? Lekker rustig zou je zeggen. Voor mij is niets minder waar. Zorgen over werk en inkomen steken de kop op en juist dat zorgt voor druk. Teveel druk.

I’ll live and I’ll learn

Ik weet het, een snelle oplossing is er niet. Gaandeweg en mettertijd zal ik leren omgaan met pieken en dalen (hoeveel clichés tel jij in deze zin?). Het is denk ik een beetje zoals met presenteren: hoe vaker ik het doe, hoe gemakkelijker het voor me wordt. Ik leer erop te vertrouwen dat het uiteindelijk wel goed komt. Met mijn werk, mijn bankrekening. Gewoon, met mij.

 
5 tips om een stroom aan creativiteit op te wekken arrow-right

arrow-left Nieuwe woorden: over zoutauto’s en pensioenflats