Ze weet niet zo goed waarom ze het deed, maar ze deed het tadalafil 10mg. En ze doet het nog steeds. Een vriendin van mij gebruikt nieuwe woorden voor al bestaande dingen. Altijd creatiever dan dan wat we al kennen en vaak ook veel doeltreffender.

Woorden die je niet hoeft uit te leggen

Vroeger noemde ze een winterse strooiwagen al een zoutauto. Ging het over een huis voor oudere, bejaarde mensen? Dan praatte ze over een pensioenflat. En nog steeds verbaast ze me met nieuwe woorden, waarvan ze de betekenis nooit aan me hoeft uit te leggen. Haar woorden zijn namelijk meteen duidelijk, omdat ze gelijk een beeld in me oproepen.

Geen kwestie van verzinnen

Waarom ze nieuwe woorden verzint? Voor haar is het geen kwestie van bedenken. De woorden bestaan al in haar hoofd, nog voordat zij ze uitspreekt. Ze ‘floept’ ze eruit en pas wanneer dat gebeurt vraagt ze zich (licht onzeker) af of het woord ook wel voor anderen bestaat. Vanaf dat moment dus wel.

Van een beeldgedachte naar eigen taal

Geen idee of het voor haar zo werkt, maar ik heb een theorie. Ik verdenk mijn vriendin ervan een beelddenker te zijn. Iemand die alles onthoudt in plaatjes. Wil ze vervolgens haar gedachten delen met anderen, dan vertaalt ze die plaatjes naar haar eigen taal. Zo komt het dat haar woorden heel direct een plaatje bij je oproepen, uit dat beeld zijn ze namelijk ook ontstaan. Tenminste, dat denk ik.

Passende woorden uit de Vlaamse taal

Dat er andere woorden zijn die beter passen op een ding of een fenomeen, merk ik ook als ik ons buurland België bezoek. Daar noemen ze een uitsmijter, iemand bij de deur van de discotheek, een buitewipper. Nu is uitsmijter al een vrij treffend woord (ik lees hierin ‘eruit smijten’), maar buitewippen roept bij mij een nog sterker beeld op. En dan het Vlaamse woord voor centrifuge, dat is droogzwierder. Hoef ik niet uit te leggen toch, dat dit woord veel letterlijker vertelt wat het apparaat ook echt doet?

Creatief oefenen met nieuwe woorden

Ik speel graag met taal. Onbewust, net zoals mijn vriendin, maar ook bewust. Niet alleen omdat ik daar plezier uit haal, maar ook omdat het de creativiteit in mijn teksten verhoogd. Wil jij je teksten creatiever schrijven, met behoud van duidelijkheid? Kijk dan eens of jij ook nieuwe woorden kunt bedenken die letterlijk weergeven wat iets is of doet. Start je oefening in het creëren van je eigen synoniemen, die ervoor zorgen dat je lezer gelijk gaat visualiseren. Want dat is taal de taal die ze werkelijk bij blijft.
Ondernemen: wat als je uitgehold bent (lees: uitgerend)? arrow-right

arrow-left Ik spel, jij spelt, wij spellen beter